M. ŠEFČOVIČ: Tranzit plynu cez Ukrajinu je pre strednú Európu citlivá otázka

Tranzit plynu cez Ukrajinu je pre strednú Európu citlivá otázka. Uviedol to dnes v Bratislave podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič na konferencii Central European Gas Congress (CEGC), organizovanej pri príležitosti 160. výročia vzniku slovenského plynárenstva. Informovala o tom agentúra TASR.


      "Myslím si, že je to otázka, ktorá je z geopolitického hľadiska, a ako aj hľadiska medzinárodnej politiky mimoriadne dôležitá. Otázka tranzitnej cesty cez Ukrajinu bola diskutovaná na všetkých úrovniach v Európe, ktoré si vieme predstaviť, na ministerskej, medziministerskej, či na ostatných úrovniach," priblížil.
      Podľa Šefčoviča preto všetky projekty, ktoré môžu ohroziť budúcnosť tranzitných ciest cez Ukrajinu, ako napríklad plynovod Nord Stream 2, sú v centre záujmu a veľa sa o nich diskutuje. "Viem, že tento projekt bol prezentovaný ako čisto komerčný. Nikdy som však nevidel komerčný projekt, o ktorom by sa toľko diskutovalo, a to aj na politickej úrovni," podčiarkol.
      V súvislosti s plynovodom Nord Stream 2 eurokomisár zdôraznil, že cieľom Energetickej únie je aj ubezpečovať, že energetická bezpečnosť všetkých členských štátov EÚ sa zvyšuje. "Aby sa nestalo, že ukončenie akéhokoľvek energetického projektu spôsobí, že budeme mať na jednej strane víťazov a na druhej strane porazených. Zo spoločných projektov musíme spoločne benefitovať ako členovia európskej komunity," dodal podpredseda EK.