Kvartálny zisk ropného gigantu Exxon Mobil klesol o viac než polovicu

(TASR) - Americký ropný koncern Exxon Mobil oznámil za 2. kvartál tohto roka prepad zisku o viac než polovicu, keď podobne ako ďalšie ropné firmy doplatil na medziročný pokles cien energií. Spoločnosť zároveň zaostala za očakávaniami trhov. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.
        Najväčšia ropná spoločnosť v USA uviedla, že za 2. štvrťrok zaznamenala čistý zisk 7,88 miliardy USD (7,16 miliardy eur), čo na akciu predstavuje 1,94 USD. Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka vykázal Exxon Mobil zisk 17,85 miliardy USD (4,21 USD/akcia).
        Bez započítania mimoriadnych položiek oznámila spoločnosť podobný zisk 7,87 miliardy USD (1,94 USD/akcia). Zaostala tak za očakávaniami analytikov, ktorí pozornejšie sledujú práve upravený zisk. Tí počítali s týmto ziskom na úrovni 2,01 USD/akcia.
        Výrazne sa znížili celkové tržby. Za 2. kvartál dosiahli 82,91 miliardy USD, čo medziročne znamená pokles o 28,3 %.
        Nepriaznivé výsledky spôsobil najmä vysoký porovnávací základ, keď v minulom roku po útoku Ruska na Ukrajinu ceny ropy a zemného plynu prudko vzrástli, v dôsledku čoho ropné firmy zaznamenali mimoriadne zvýšenie ziskov. Samotný Exxon Mobil oznámil za 2. kvartál minulého roka rekordné výsledky. Čiastočne k tomu prispelo znižovanie nákladov a predaj menej ziskových aktív, v čom chce firma pokračovať aj v ďalšom období.
        Tohtoročný 2. štvrťrok však napriek prepadu neznamená slabé výsledky firmy. Ak sa neberie do úvahy minuloročný rekordný 2. kvartál, tohtoročné výsledky spoločnosti Exxon Mobil za obdobie apríl až koniec júna boli najlepšie za viac než 10 rokov.