Kartel OPEC výrazne znížil prognózu rastu dopytu po rope

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) výrazne zhoršila vyhliadky vývoja dopytu po čiernom zlate v tomto roku. Hlavným dôvodom je pokles dopytu v Číne v dôsledku nákazy koronavírusom. Správu priniesla agentúra TASR.

      Kartel vo svojej mesačnej správe uviedol, že dopyt po rope sa tento rok zvýši len o 0,99 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne. Svoju prognózu v porovnaní s januárom znížil o 0,23 milióna barelov denne.
      Zhoršenie predpovede zrejme bude ďalším argumentom, aby skupina veľkých producentov OPEC+ ešte viac obmedzila ťažbu. Technický výbor skupiny OPEC+, ktorý sa minulý týždeň stretol vo Viedni, odporúčal do konca 2. kvartála zníženie produkcie o 600.000 barelov ropy denne.
      "Vplyv nákazy koronavírusom na čínsku ekonomiku sa pridal k neistotám týkajúcim sa rastu globálnej ekonomiky v roku 2020, a tým aj globálneho rastu dopytu po rope v roku 2020," uvádza sa v mesačnej správe OPEC. "Je jasné, že vývoj v Číne vyžaduje nepretržité monitorovanie a vyhodnocovanie, aby sme zistili dôsledky pre ropný trh."