Izrael, Grécko, Cyprus a Taliansko plánujú veľký projekt plynovodu

Izrael chce podľa informácií ministra energetiky Juvala Steinitza do roka 2025 dodávať do Európy veľké množstvá zemného plynu. Ten by mal prúdiť aj z Cypru. Príslušnú dohodu majú vo februári podpísať Izrael, Grécko, Cyprus a Taliansko. Informovala o tom agentúra TASR.

      Steinitz uviedol, že rok po dokončení štúdie realizovateľnosti z Európskej únie sa štyri zúčastnené krajiny dohodli na zásadných aspektoch. Plynovod s dĺžkou 2100 kilometrov, ktorý bude na určitých miestach ležať v hĺbke až 3000 metrov na dne Stredozemného mora, má podľa prvých odhadov stáť šesť miliárd eur. Potrubie bude prepravovať plyn z bohatých podmorských ložísk pri pobreží Izraela a Cypru na Krétu a odtiaľ cez grécku pevninu do Talianska.
      V budúcnosti nie je vylúčená ani účasť ďalších krajín, ak s ňou budú súhlasiť štyri zakladajúce štáty. EÚ prispela k vypracovaniu štúdie realizovateľnosti a projektu sumou 70 miliónov eur.
      Steinitz uviedol, že financovanie plynovodu súkromným sektorom sa musí vyjasniť do jedného roka od oficiálneho podpísania dohody. Vybudovanie plynovodu potrvá štyri až päť rokov. "Ak pôjde všetko podľa plánu, počítame s tým, že Izrael sa v roku 2024 alebo 2025 stane energetickým dodávateľom Európy." Podľa jeho slov to má veľký hospodársky a politický význam.
      Ministri energetiky Izraela, Cypru a Grécka a taliansky veľvyslanec na Cypre pred rokom podpísali memorandum porozumenia. Na stretnutí sa vtedy nezúčastnil eurokomisár pre energiu Miguel Arias Canete.