Irán vidí vysokú pravdepodobnosť dohody o znížení ťažby

Irán počíta s tým, že členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa čoskoro dohodnú na znížení ťažby. "Pravdepodobnosť je vysoká," povedal minister ropného priemyslu Bidžan Namdar Sanganeh na stretnutí s generálnym tajomníkom OPEC Mohammedom Barkindom. Informovala o tom agentúra TASR.

Cieľom ropného kartelu je stabilizovať cenu referenčného koša OPEC na úrovni 55 až 60 USD za barel (51,75 až 56,45 eura). Naposledy dosahovala cena koša OPEC, ktorá sa vypočítava podľa 14 dôležitých druhov ropy, 42,83 USD za barel.
Sanganeh verí, že na nadchádzajúcom stretnutí OPEC vo Viedni (30.11.) dôjde k zlepšeniu a stabilizácii situácie na ropnom trhu. Na druhej strane ale Irán trvá na tom, že objem ťažby obmedzí až po tom, čo dosiahne štyri milióny barelov denne a teda úroveň z obdobia pred západnými sankciami. Irán v súčasnosti ťaží zhruba 3,8 milióna barelov denne, plánovaný objem chce dosiahnuť v marci 2017.
Minister je presvedčený, že zodpovednosť za obmedzenie ťažby majú niesť predovšetkým krajiny, ktoré svojou nadmernou produkciou zavinili prepad cien ropy. Cena ropy od polovice roka 2014 spadla o 70 % a doterajšie snahy ropných krajín z OPEC aj mimo neho sa skončili neúspechom.