Irán chce výrazne investovať do rozvoja ropného priemyslu

Irán plánuje získať do roku 2021 na rozvoj svojho ropného priemyslu najmenej 185 miliárd USD (165,86 miliardy eur). O pláne informovala agentúra TASR s odvolaním na denník Teheran Times a slová námestníka priemyslu pre medzinárodné ropné záležitosti Amira-Hosseina Zamaninia.


      Prostriedky by sa mali použiť na rozvoj ťažby ropy, budovanie petrochemických komplexov a ďalšej infraštruktúry.
      Irán má nový model uzatvárania kontraktov v ropnom priemysle. Nazýva sa Integrovaný petrochemický kontrakt (IPC). Je jedným z prostriedkov, ktorým chce krajina získať investorov, aby rozvíjali jej ropný priemysel. Model by mal viesť k tomu, aby sa rozširovala celková priemyselná základňa krajiny.
      Zo sumy sa má použiť na rozvoj ťažby ropy 85 miliárd USD. Minister ropného priemyslu Bidžan Namdar Zanganeh začiatkom februára hovoril o nevyhnutnosti získať pre sektor investície za 200 miliárd USD. Vnútorné zdroje krajiny na to nebudú stačiť. Podľa ministra treba získať zahraničných investorov.
      Program IPC bude v porovnaní so starším modelom pružnejší a bude reagovať na výkyvy cien ropy na medzinárodnom trhu. Zníži riziko investícií, čím sa stane sektor finančne príťažlivejším.