Irak potvrdil zneškodenie míny pripevnenej na ropnom tankeri v Pezskom zálive

Iracká armáda v sobotu potvrdila, že odborníci na výbušniny s pomocou tamojších námorných síl zneškodnili mínu pripevnenú na bok ropného tankera v Perzskom zálive. Informovala o tom agentúra TASR.

 

      Tamojšie úrady už začali vo veci vyšetrovanie, píše sa vo vyhlásení irackej armády. K umiestneniu výbušného zariadenia na ropný tanker sa doteraz neprihlásila žiadna skupina.
      Iracká vláda v piatok potvrdila informácie dvoch súkromných bezpečnostných firiem o míne pripevnenej na spomínané plavidlo. Objavili ju vo štvrtok námorníci pri premiestňovaní palivového oleja z irackého tankeru na loď, ktorú vlastní prepravná spoločnosť obchodujúca v USA, napísala v rovnaký deň AP.
      Bagdad ani v sobotu nezverejnil žiadne podrobnosti o neznámom tankeri. Spomínané bezpečnostné spoločnosti však informovali, že pravdepodobne šlo o tanker MT Pola, ktorý sa plaví pod vlajkou Libérie. Ďalej podľa nich šlo o tzv. prísavnú mínu, ktorá je typom námorného výbušného zariadenia.
      Táto informácia prichádza v čase zvýšeného napätia medzi Iránom a USA počas posledných dní vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa. V nedeľu (3. januára) zároveň uplynie rok od atentátu na iránskeho generála Kásema Solejmáního neďaleko letiska v Bagdade. Pri útoku zahynul aj iracký zástupca veliteľa Iránom podporovaných Ľudových mobilizačných síl abú Mahdí Muhandis.
      Spojené štáty nedávno zorganizovali prelety bombardérov B-52 a do Perzského zálivu vyslali aj jadrovú ponorku. Dôvodom je podľa USA prevencia možného útoku zo strany Iránu na ročného výročie úmrtia Solejmáního.