IEA znížila prognózu rastu globálneho dopytu po rope

Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) znížila prognózu globálneho rastu dopytu po rope v tomto aj budúcom roku. Okrem toho varovala, že v prípade pokračovania obchodnej vojny medzi USA a Čínou bude musieť predpoveď znížiť ešte viac. Vyhliadky globálneho dopytu po rope sú podľa IEA "krehké" z dôvodu rastúcich signálov ochladzovania svetovej ekonomiky. Správu priniesla agentúra TASR.

      IEA aktuálne počíta v tomto roku so zvýšením globálneho dopytu po čiernom zlate o 1,1 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne a v roku 2020 o 1,3 milióna barelov denne. Agentúra tak vo svojej mesačnej správe skresala predpoveď pre tento rok o 100.000 barelov denne a pre budúci rok o 50.000 barelov denne.
      Podľa IEA sú čoraz viac viditeľnejšie dôkazy spomaľovania ekonomiky, keďže veľké ekonomiky zaznamenali v 1. polroku slabú expanziu.
      Globálny dopyt po rope sa za prvých 5 mesiacov (od januára do konca mája) tohto roka zvýšil o 520.000 barelov denne, čo bol najslabší nárast v tomto období od finančnej krízy v roku 2008.