IEA varuje pred prebytkom ropy na svetovom trhu v roku 2017

Ropnému trhu hrozí, že aj na budúci rok bude zápasiť s prebytkami komodity, ak členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší veľkí producenti na celom svete neznížia ťažbu a dopyt po komodite zostane utlmený. Uviedla to Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) vo svojej správe, ktorú aktualizuje každý mesiac. Informovala o tom agentúra TASR.

      IEA v správe konštatuje, že globálne dodávky ropy na svetový trh v októbri vzrástli o 800.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne na 97,9 milióna barelov/deň. Dôvodom bol rekordný objem ťažby v štátoch OPEC aj rastúca produkcia nečlenov kartelu: Ruska, Brazílie, Kanady a Kazachstanu.
      IEA so sídlom v Paríži zároveň ponechala svoj odhad rastu dopytu po rope v roku 2016 bez zmeny a očakáva, že sa zvýši o 1,2 milióna barelov denne. Aj na budúci rok predpovedá nárast spotreby ropy o rovnaké číslo.
      Členovia OPEC sa zídu 30. novembra vo Viedni na rokovaniach, na ktorých by mali dokončiť detaily predbežnej septembrovej dohody o znížení svojej produkcie na 32,5 až 33 miliónov barelov/deň. Ale niektorí členovia kartelu sa dožadujú výnimiek a nechcú znížiť produkciu, čo vyvoláva pochybnosti, či sa ropnému kartelu vôbec podarí dospieť k dohode.