IEA predpovedá prebytok dodávok ropy v roku 2024 aj keď OPEC+ predĺži škrty

(TASR) - Globálny trh s ropou zažije v roku 2024 mierny prebytok ponuky, aj keď členovia aliancie OPEC+ predĺžia svoje škrty v produkcii do budúceho roka. Vyhlásila to Toril Bosoni, šéfka divízie ropných trhov a priemyslu Medzinárodnej agentúry pre energetiku (EIA) na konferencii v Osle. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

        Momentálne je však trh s ropou v deficite a zásoby klesajú rýchlym tempom, skonštatovala Bosoni.

        Globálne zásoby ropy sú na nízkych úrovniach, čo znamená riziko väčších výkyvov cien, ak dôjde k prekvapeniam na strane dopytu alebo na strane ponuky, dodal.
        Aliancia OPEC+, ktorú tvoria Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší významní producenti na čele s Ruskom, je pripravená zvážiť na stretnutí koncom tohto mesiaca, či pristúpi k ďalšiemu zníženiu dodávok ropy na trhy. Uviedli to pre agentúru Reuters tri zdroje z OPEC+ po tom, ako sa ceny komodity od konca septembra znížili zhruba o 16 %.
        Cena ropnej zmesi Brent klesla približne na 82 USD (75,04 eura) za barel (159 litrov) z tohoročného maxima takmer 98 USD/barel v septembri. Obavy o dopyt a z možného prebytku v budúcom roku tlačia ceny nadol napriek podpore OPEC+ a konfliktu na Blízkom východe.
        Saudská Arábia, Rusko a ďalší členovia aliancie OPEC+ už znížili celkovú ťažbu ropy o 5,16 milióna barelov denne, čo je približne 5 % denného globálneho dopytu, od konca roka 2022.
        Tieto škrty zahŕňajú 3,66 milióna barelov denne v rámci dohody OPEC+ a ďalšie dobrovoľné škrty zo strany Saudskej Arábie a Ruska.
        Na svojom ostatnom politickom stretnutí v júni, aliancia OPEC+ schválila širokú dohodu o obmedzení dodávok do roku 2024. Saudská Arábia pritom sľúbila dobrovoľné zníženie produkcie v júli o 1 milión barelov denne, ktoré odvtedy predĺžila do konca roku 2023.