IEA: Energetická kríza nesmie viesť k prehĺbeniu závislosti od fosílnych palív

Súčasná kríza v oblasti energetickej bezpečnosti, ktorú vyvolala invázia Ruska na Ukrajinu, nesmie viesť k prehĺbeniu závislosti od fosílnych palív. Uviedol to šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol. Správu priniesla agentúra TASR.
      "Vďaka správnym investíciám, ako sú investície do obnoviteľných zdrojov energie a do jadrovej energetiky, si svet nemusí vyberať medzi nedostatkom energií a zrýchľujúcou sa zmenou klímy v dôsledku emisií fosílnych palív," povedal Birol na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose. Ako dodal, v krátkodobom horizonte bude svet fosílne palivá potrebovať, nie je však možné využívať súčasnú situáciu na ospravedlnenie niektorých (neekologických) investícií.
      V súvislosti s fosílnymi zdrojmi energie a zmenou klímy IEA už minulý rok varovala investorov, aby nefinancovali nové projekty v oblasti ťažby ropy, plynu a uhlia, ak sa majú naplniť prisľúbené klimatické ciele. Napriek tomu, ako ukázali údaje mimovládnych organizácií, viaceré veľké banky vo financovaní takýchto projektov pokračujú.