Hrozí Európe plynová kríza?

Ruský veľvyslanec pri EÚ Vladimír Čižov varoval Európu pred blížiacou sa plynovou krízou v rozhovore pre agentúru Interfax. Podľa veľvyslanca Ukrajina používa plyn z veľkých podzemných zásobníkov, ktorý je určený na zaistenie bezpečnosti dodávok ruského plynu do EÚ. Informoval o tom portál euractiv.sk

 

Čižov hodnotil pozitívne trilaterálne rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou, sprostredkované Európskou úniou. V rámci nich EÚ pomáha Kyjevu nakupovať ruský plyn, ktorý potrebuje počas zimy. EÚ hrá takto úlohu sprostredkovateľa už tretí rok po sebe.
 
 Ruský diplomat však varoval, že ak majú dohody fungovať, Ukrajina musí reálne nakupovať plyn z Ruska. Namiesto toho, podľa neho, teraz Kyjev používa plyn uskladnený vo veľkých zásobníkoch. Jeho úlohou je však zaistiť bezpečnosť dodávok počas zimy, keď je spotreba vyššia.
 
 Podľa Čižova je optimálne množstvo plynu v zásobníkoch 19 miliárd metrov kubických. Minimálne množstvo potrebné na zaistenie dodávok na západ je 17 miliárd metrov kubických. V čase posledných trilaterálnych rozhovorov v decembri však boli zásobníky len na 14 miliardách, dnes sú pravdepodobne ešte nižšie, keďže Kyjev odčerpáva plyn na vlastnú spotrebu, tvrdí ambasádor.
 
 Množstvo potrebného plynu závisí od toho, aká je zima. Podľa Čižova jej začiatok nasvedčuje, že bude chladná, preto sú potrebné väčšie zásoby.
 
 Ukrajinské zásobníky sú budované tak, že je z nich možné plyn čerpať, alebo ich napĺňať. Nie je však možné robiť to naraz, tvrdí Čižov. „Ak sa zrazu Ukrajina rozhodne naplniť plynové zásobníky, bude musieť prerušiť dodávky na vlastné územie.“
 
Napäté vzťahy
 
 Vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom komplikuje aj pokuta 6,6 miliardy dolárov, ktorú ukrajinský súd uvalil na ruský plynárenský exportný monopol, Gazprom. Ukrajinská strana trvá na tom, že pokuta nesúvisí s trilaterálnymi rokovaniami, no podľa Čižova ju ukrajinská strana môže použiť ako zámienku na konfiškáciu ruského plynu určeného pre EÚ. Ruský minister energetiky Alexander Novak pred tým, podľa veľvyslanca, varoval nie len Európsku komisiu, ale aj všetkých osemnásť krajín EÚ importujúcich ruský plyn.