Gazprom zvýšil vývoz plynu

Vývoz plynu zo strany ruského plynárenského koncernu Gazprom do Európy vzrástol od začiatku tohto roka o 15 %. Uviedol to dnes šéf spoločnosti Alexej Miller, ktorý zároveň dodal, že na druhé miesto v nákupe ruského plynu sa dostalo Taliansko, ktoré z neho vytlačilo Turecko. Informovala o tom ruská agentúra TASR.

"Podľa predbežných údajov vzrástli dodávky plynu od Gazpromu do krajín mimo Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) v období od 1. januára do 15. júna medziročne o 15 %," oznámil Miller. Zároveň dodal, že "v absolútnych číslach zvýšenie predstavovalo 10,2 miliardy kubických metrov (m3)".
Ako uviedol, najmä Taliansko vykázalo (pre Gazprom) dobré výsledky. V roku 2015 vývoz Gazpromu do Talianska vzrástol oproti predchádzajúcemu roku o 12,6 % na 24,4 miliardy m3, čo bol druhý najlepší výsledok v histórii Gazpromu ohľadne dodávok do tejto krajiny. V tomto roku vzrástol export ruskej spoločnosti do Talianska podľa Millera o ďalších 5,3 % a Taliansko tak vytlačilo v nákupoch ruského plynu z druhého miesta Turecko.