Gazprom získal prvé povolenie pre Turkish Stream

Ruský plynárenský gigant získal prvé povolenie od tureckých úradov pre realizáciu podmorského plynovodu Turkish Stream, informoval Gazprom. Informoval o tom portál energia.sk.

Ruská spoločnosť vo svojom stanovisku uviedla, že Gazprom získal diplomatickou cestou prvé povolenie pre projekt. Má ísť o výsledok minulotýždňového stretnutia šéfa Gazpromu Alexeja Millera s tureckým ministrom energetiky Beratom Albayrakom, na ktorom sa dohodli urýchliť prípravy projektu.

„Tento krok odráža záujem tureckej vlády o projekt Turkish Stream a znamená prechod k jeho realizácii,“ uviedol Miller.

V októbri sa očakáva podpis návrhu medzivládnej dohody.

Projekt bol ohlásený v decembri 2014 ako náhrada za zrušený South Stream smerujúci do Bulharska. Jeho trasu má kopírovať v dĺžke asi 660 km, ďalších 250 km má pokračovať v novom koridore do európskej časti Turecka.

Kvôli ochladeniu bilaterálnych vzťahov medzi Moskvou a Ankarou Turkish Stream koncom minulého roka ďalej nenapredoval. Po udobrení sa zdá, že približne do roku 2020 by sa mohlo vybudovať aspoň jednou potrubie s ročnou kapacitou 15,75 miliárd m3, ktorá má slúžiť pre potreby tureckého trhu. Pôvodne sa pritom počítalo až s kapacitou 63 miliárd m3 a dodávkou ku hraniciam s Gréckom.