Gazprom počas zimy zvýši dodávky plynu pre Maďarsko

(TASR) - Ruský koncern Gazprom počas nadchádzajúcej zimy zvýši dodávky plynu pre Maďarsko. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

        Ruská štátna tlačová agentúra TASS pôvodne citovala riaditeľa Gazpromu Alexeja Millera, podľa ktorého dodatočné dodávky plynu do Maďarska v tomto roku predstavovali 1,3 miliardy kubických metrov. S Maďarskom sa už spoločnosť dohodla, že počas nadchádzajúcej zimy bude priebežne poskytovať ďalšie dodatočné objemy, uviedol Miller.

        Ruský prezident Vladimir Putin sa počas nedávnej návštevy Číny stretol s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Medzi šéfmi ruských podnikov, ktorí ruského lídra na ceste sprevádzali, bol aj Miller. Gazprom sa snaží kompenzovať straty vo väčšine európskych trhov, ktoré utrpel od začiatku vojny na Ukrajine. Maďarsko je jediným členom Európskej únie, ktorého líder udržiava priateľské vzťahy s Putinom aj od invázie vo februári 2022. Orbán v rámci stretnutia v Pekingu v utorok (16. 10.) Putinovi povedal, že Maďarsko nikdy nechcelo byť proti Rusku a snaží sa zachovať bilaterálne kontakty.