Gazprom nezačne s ťažbou plynu na ložisku Štokman

Gigantické nálezisko zemného plynu Štokman v Barentsovom mori, objavené v roku 1998, zostane zatiaľ nevyužité. Rozhodol o tom ruský plynárenský koncern Gazprom na základe analýz súčasného trhu s plynom v Európe a USA.

Plyn z geologicky a klimatologicky zložitého ložiska Štokman by bol pri súčasných cenách neschopný konkurencie. Podľa odhadov Gazpromu bude ťažba zo Štokmanu rentabilná najskôr o desať rokov. Na ťažbe, ktorá sa mala začať už o rok, sa mali spolu s Gazpromom podieľať  francúzsky Total a nórsky Statoil, tie však od dohody odstúpili pre privysoké náklady. Statoil sa už zriekol podielu 24 percent v spoločnom podniku a odpísal doterajšie investície 340 miliónov dolárov. Už v septembri ho podľa tlače môže nasledovať aj Total s podielom 25 percent. Gazprom teraz stojí pred výberom novým partnerov, pričom do úvahy pripradajú ExxonMobil či Shell.  

Nálezisko Štokman ležiace 650 kilometrov severozápadne od Murmanska patrí s odhadovanými zásobami 3,8 bilióna kubických metrov zemného plynu k najväčším na svete.