EÚ spúšťa tretie kolo agregácie dopytu po spoločnom obstarávaní plynu

(TASR) - Európska komisia (EK) oznámila, že spúšťa tretiu výzvu pre európske spoločnosti zaregistrovať svoje potreby na nákup plynu prostredníctvom mechanizmu AggregateEU, ktorý umožňuje spoločný nákup plynu na medzinárodnom trhu.
        Agregácia dopytu a spoločný nákup plynu sú hlavnými iniciatívami Energetickej platformy EÚ, ktorá bola vytvorená s cieľom stimulovať diverzifikáciu dodávok plynu do EÚ po ruskej invázii na Ukrajinu a spoločnom rozhodnutí EÚ ukončiť svoju závislosť od dovozu ruských fosílnych palív a zvýšiť energetickú bezpečnosť členských krajín EÚ. Za Európsku energetickú platformu pre spoločný nákup plynu zodpovedá výkonný podpredseda EK Maroš Šefčovič. 
        Komisia spresnila, že tretie kolo vychádza z úspechov predchádzajúcich dvoch tohtoročných verejných výziev, v ktorých sa agregoval celkový objem európskeho dopytu po plyne vo výške 27,5 miliardy kubických metrov (m3). Z tohto objemu bolo 22,9 miliardy m3 dodaných od spoľahlivých dodávateľov. 
        Európske spoločnosti majú v rámci tretieho kola možnosť zareagovať na výzvu na agregovaný dopyt po plyne do 27. septembra. Súhrnný dopyt bude potom 3. a 4. októbra zverejnený v rámci verejnej súťaže na globálnom trhu, aby medzinárodní dodávatelia plynu mohli  predložiť svoje ponuky na dodávky európskym zákazníkom. Potenciálni kupujúci budú môcť predložiť svoje požiadavky na dodávku plynu v období od decembra 2023 do marca 2025.
        Šefčovič v správe pre médiá zdôraznil, že Únia tento rok vstupuje do zimnej sezóny v oveľa lepšej pozícii, pokiaľ ide o bezpečnosť dodávok energie. Zásobníky plynu sú takmer plné, zdroje dodávok sú diverzifikovanejšie ako kedykoľvek predtým a obnoviteľné zdroje energie zohrávajú v európskom energetickom mixe významnejšiu úlohu. 
        "Situácia na trhu s plynom však zostáva napätá. Musíme preto zostať ostražití a pokračovať v spoločných nákupoch plynu, aby sme zaručili stabilné a cenovo dostupné dodávky. Vyzývam preto európske spoločnosti, aby opäť spojili svoje sily a spolupracovali, aby sme bezpečne prežili túto zimu a zároveň sa už začali pripravovať na tú nasledujúcu," opísal situáciu Šefčovič.