Dopyt a ponuka na ropnom trhu by sa mali dostať do rovnováhy v 1. kvartáli

Dopyt a ponuka na ropnom trhu by sa mali už v 1. kvartáli tohto roka dostať do rovnováhy. Očakáva to minister ropného priemyslu Spojených arabských emirátov (SAE) Suhajl bin Muhammad Mazrúí, podľa ktorého k tomu prispeje niekoľko týždňov systematického obmedzovania produkcie. K tomu pristúpili štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší producenti na čele s Ruskom od začiatku tohto roka. Informovala o tom agentúra TASR.

      "Predpokladám, že ak sa nič nestane, už v priebehu 1. štvrťroka zaznamenáme rovnováhu na trhu," povedal minister na samite v Dubaji. Ako dodal, redukcia ťažby zo strany producentov je dostatočná na to, aby sa trh skorigoval.
      OPEC a niektorí ďalší producenti začali od januára s obmedzovaním produkcie, pričom sa dohodli, že rozsah redukcie dosiahne 1,2 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). Cieľom je zvýšiť ceny ropy.
      Mazrúí uviedol, že podľa predbežných údajov o produkcii za január väčšina štátov dohodnuté produkčné škrty realizuje. Analytici však tvrdia, že aj napriek týmto krokom je trh naďalej veľmi nestabilný.