Do Británie dorazila prvá zásielka bridlicového plynu

Do Británie dnes dorazila prvá dodávka skvapalneného zemného plynu (LNG) z amerických bridlicových ložísk. Náklad pre škótsku rafinériu v Grangemouth je predzvesťou ďalších dodávok bridlicového plynu z USA do Európy, plánovaných od roku 2018. Informoval o tom český portál oenergetice.cz.

 

Tanker britskej ropnej spoločnosti Ineos doplával do zálivu Firth of Forth a v Grangemouth západne od Edinburghu. Silné poryvy vetra však plavidlu bránili zakotviť u vykládkového terminálu, preto sa tanker vrátil do hlbších vôd.
Rafinéria Ineos v Grangemouthe prestáva byť schopná spoliehať sa na dodávky plynu zo Severného mora, bridlicový plyn preto považuje za významný budúci zdroj. Bez neho by tento závod musel ukončiť prevádzku a zrušiť približne 10.000 pracovných miest, povedal predseda správnej rady Jim Ratcliffe.
Škótska vláda vlani uvalila na ťažbu bridlicového plynu metódou takzvaného frakovania moratórium a proti tejto ťažbe vystupujú dlhodobo aj zelení aktivisti. Nové odvetvie má však plnú podporu Londýna a vláda Theresy Mayovej už chystá ťažbu na niektorých miestach v severnom Anglicku.

Prvá zásielka LNG z bridlicových ložísk vyplávala z USA  tento rok vo februári a bola určená pre brazílsku spoločnosť Petrobras. Ešte v minulom desaťročí sa čakalo, že Spojené štáty sa stanú veľkým dovozcom LNG. Bridlicová revolúcia im však sprístupnila rozsiahle náleziská zemného plynu a ťažobné firmy začali budovať vývozné terminály.
Vďaka zdrojom z bridlíc Spojené štáty prudko zvýšili aj ťažbu ropy a na konci minulého roka Kongres zrušil dlhoročný zákaz vývozu.