Chodorkovského obvinili z vraždy

Bývalý prezident ropného koncernu Jukos Michail Chodorkovskij je v Ruskej federácii obvinený z vraždy primátora mesta Neftejugansk Vladimira Petuchova, ku ktorej došlo v roku 1998. Petuchov bol výrazným a nepríjemným kritikom aktivít Jukosu v Neftejugansku. Zavraždený bol v deň narodenín Chodorkovského, pozadie Petuchovovej vraždy nie je doteraz úplne objasnená.

 

Orgány činné v trestnom konaní zrejme požiadajú o vydanie medzinárodného zatykača.
 
Primátor Neftejuganska bol zavraždený 26. júna 1998. Jukos mal v tomto meste výsadné postavenie ako najväčší zamestnávateľ, neplatil však dane do mestského rozpočtu a primátor hrozil podaním žaloby. Za zorganizovanie vraždy bol na doživotie odsúdený bývalý šéf ochranky Jukosu Alexej Pičugin.
 
Chodorkovského zatkli v roku 2003 za spreneveru a z daňové úniky. V roku 2005 ho súd uznal vinným a odsúdil na deväť rokov väzenia.  V ďalšom procese bol Chodorkovskij pre pranie špinavých peňazí odsúdený na 14 rokov väzenia.
 
Chodorkovskij bol v závere roku 2013 na základe milosti prezidenta Ruskej federácie prepustený na slobodu. Odvtedy žije vo Švajčiarsku.