Chevron, posledná firma z USA vo Venezuele, musí ukončiť aktivity do 1. decembra

Americká administratíva dala ropnej spoločnosti Chevron, poslednej americkej ropnej firme pôsobiacej vo Venezuele, čas do 1. decembra na ukončenie aktivít v tejto krajine. Navyše dovtedy smie spoločnosť pôsobiť vo Venezuele iba na veľmi obmedzenej báze. Správu priniesla agentúra TASR.

     S cieľom zvýšiť tlak na prezidenta Nicolása Madura, ktorého americká vláda neuznáva, ministerstvo financií zaviedlo nové, prísnejšie obmedzenia pre spoločný podnik Chevronu s venezuelskou štátnou ropnou firmou PDVSA. Chevron doteraz využíval prevádzkovú licenciu, ktorou mu americká vláda umožňovala naďalej pôsobiť na venezuelskom trhu, napriek všeobecným sankciám. Platnosť doterajšej licencie sa však končí v stredu.
      Rozhodnutie o postupnom ukončení aktivít firmy vo Venezuele nasledovalo po ostrých diskusiách dvoch táborov v americkej vláde. Jeden je presvedčený, že je potrebné udržať sa na venezuelskom ropnom trhu, ktorý bude kľúčový pre budúcu demokratickú vládu, navyše odchod USA môže využiť Rusko alebo Čína. Druhý, v ktorom je aj prezident Donald Trump, však trvá na tom, že USA tak nepriamo pomáhajú Madurovi udržiavať sa pri moci. Oznámenie ministerstva financií znamená kompromis, ktorý síce stanovuje termín odchodu Chevronu z Venezuely, na druhej strane firme dáva sedem mesiacov na ukončenie aktivít.
      Sprísnené podmienky novej dočasnej licencie však umožnia Chevronu pokračovať iba v "nevyhnutných aktivitách". Chevron napríklad nebude môcť ťažiť, predávať a transportovať venezuelskú ropu. Oznámenie ministerstva financií sa týka aj firiem poskytujúcich služby v ropnom sektore, ako Baker Hughes, Schlumberger, Halliburton a Weatherford International. Tie tiež doteraz pravidelne získavali licenciu na pokračovanie aktivít vo Venezuele. Na druhej strane, tieto firmy už väčšinu svojich aktivít v juhoamerickej krajine ukončili.