Cez územie SR pretieklo menej ropy

Objem prepravenej ropy cez územie SR sa v minulom roku znížil o 7 %. Väčšina smerovala do bratislavského Slovnaftu, ktorý je hlavným zákazníkom štátneho Transpetrolu. Pokles prepravy spôsobil výpadok dopytu z Česka kvôli havárii tamojšej rafinérie v Litvínove. Informoval o tom portál energia.sk.

Spoločnosť Transpetrol v roku 2015 prepravila menej ropy. Ropovodom Družba pretieklo cez naše územie zhruba 9,2 miliónov ton ropy, uviedla firma v stanovisku pre náš portál. V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o viac než 7 %.

Kľúčovým odberateľom ruskej ropy REBCO na Slovensku je Slovnaft. Vlani spracovala bratislavská rafinéria 5,75 miliónov ton suroviny, medziročne o 4 % menej. Z pohľadu podnikateľskej činnosti je pre Transpetrol dôležitý český trh, kam vlani smerovalo zhruba o 13 % menej ropy ako v roku 2015. Česká rafinérská odobrala v minulom roku 3,42 miliónov ton ropy.

K poklesu dopytu v ČR celkom určite prispela havária rafinérie v Litvínove, ktorá je jediným českým odberateľom ruskej ropy REBCO. Kvôli nehode na etylénovej jednotke pracovala v obmedzenom režime až do októbra 2016.

V investičnom pláne štátneho prepravcu na tento rok dominuje modernizácia ropovodnej siete v SR. „V roku 2017 patrí medzi najvýznamnejšie investície výstavba skladovacích nádrží,“ uviedla pre portál energia.sk firma, ktorá sa chce zamerať tiež na výstavbu meracích staníc a tradične aj na skvalitnenie Ropovodného informačného systému.