Český Unipetrol s vyšším ziskom, nižšími tržbami

Petrochemický holding Unipetrol vykázal v treťom štvrťroku 2015 čistý zisk 1,58 miliardy českých korún, čo bolo medziročne o 183 miliónov českých korún viac. Čistý zisk po očistení o jednorazové položky stúpol na 2,11 miliardy korún. Tržby klesli medziročne o 13 percent na 29,45 miliardy korún. Ušlý zisk v dôsledku augustového požiaru etylénové jednotky v Záluží u Litvínova Unipetrol odhaduje na 1,6 miliardy korún.

Po niekoľkodňovom požiari v Záluží bola celá petrochemická výroba odstavená, v menšom rozsahu pracovala len rafinéria. Podľa aktuálnych odhadov bude etylénová jednotka uvedená späť do prevádzky na minimálny výkon s približne 65procentním využitím kapacity v júli 2016. Naplno by mala jednotka fungovať v októbri budúceho roka.

Podľa Unipetrolu je stále príliš skoro na odhad škôd, ktoré si bude nárokovať od poisťovne. Zhorené zásoby a náklady na čistenie sa do účtovníctva premietli čiastkou 44 miliónov korún, zníženie hodnoty poškodeného majetku na etylénovej jednotke predstavovalo 597 miliónov korún.

Analytik BH Securities Petr Hlinomaz pre ČTK povedal, že dopad havárie na štvrťročné výsledky pomohli firme vyrovnať veľmi dobré externé podmienky a kompletné ovládnutie Českej rafinérskej. Jediným vlastníkom rafinérie sa stal Unipetrol na konci apríla.

Skupina Unipetrol sa zameriava na spracovanie ropy, distribúciu pohonných hmôt a petrochemickú výrobu a zamestnáva 3800 ľudí. V roku 2005 sa stala súčasťou skupiny PKN Orlen, ktorá je najväčším spracovateľom ropy v strednej Európe. Požiar v Záluží ovplyvnil predovšetkým petrochemické výsledky holdingu. Predaj petrochemických produktov medziročne klesol o 26 percent na 332.000 ton, Unipetrol postupne výrobu polyetylénu a polypropylénu v obmedzenom rozsahu obnovil, a to vďaka externým dodávkam vstupných surovín. Do výsledkov maloobchodu sa pozitívne premietli lepšie palivové marže. V sieti Benzina sa podarilo zvýšiť objem predaných palív. Spoločnosť Benzina medziročne zvýšila svoj trhový podiel na 15,3 percenta.