České rafinérie zatial odmietajú uzavrieť zmluvu s Transpetrolom na dodávku ropy

28.10.2011 Tasr Strana 0 ene
Bratislava 28. októbra (TASR) - České rafinérie, a. s., sa podla informácií TASR bránia podpisu zmluvy so slovenským prepravcom ropy Transpetrolom, a. s. Robia tak aj napriek ústupkom zo strany Transpetrolu či faktu, že práve čierne zlato cez ropovod Družba je pre nich jedinou alternatívou na pokrytie všetkých nárokov.

"Nechcú sa dohodnúť," potvrdil pre TASR podpredseda predstavenstva Transpetrolu Martin Ružinský s tým, že firma predložila v rokovaniach viaceré kompromisné návrhy. Išlo napríklad o nižšie objemy prepravenej ropy so zachovanými tarifami či dokonca ich pokles, avšak ani tieto neboli akceptované.

Konanie velkého českého podniku, ktorý v minulom roku spracoval 7,32 milióna ton ropy, si vysvetluje viacerými faktormi. "Jednak vlastné problémy s odbytom, jednak politika vedenia s možnosťou dodávky cez IKL," dodal. Podla Ružinského však severný ropovod IKL nie je pre České rafinérie alternatíva k Družbe, keďže by si touto trasou nevedeli zabezpečiť celý potrebný objem.

České rafinérie sa k celému problému nevyjadrili. "K danej obchodnej zmluve sa na základe dohody oboch strán nebudeme vyjadrovať," odkázal TASR hovorca spoločnosti Aleš Soukup. Podla informácií TASR má Transpetrol rovnaký problém aj s menším českým spracovatelom, firmou Paramo, a. s.  Hovorca tejto českej spoločnosti Mikuláš Duda odkázal, že rokovania medzi oboma zúčastnenými stranami prebiehajú. Práve Paramo by mohlo mať menší problém s dodávkami, pretože spracováva približne iba pol milióna ton ropy ročne. "Alternatívne možnosti existujú, avšak naše aktivity primárne smerujú k uzavretiu zmluvy s Transpetrolom," vysvetlil Duda pre TASR.

Ak by sa však týmto dvom českým firmám nepodarilo uzavrieť zmluvy na dodávku, ako nezazmluvnení partneri by nemali isté požadované objemy. Požiadavku na prepravu a skladovanie totiž Transpetrol uspokojuje prioritne pri zazmluvnených partneroch. Najväčším partnerom je Slovnaft, s ktorým podpísal zmluvu už v septembri.

Okrem problémov s podpisom zmlúv chce český trh na budúci rok aj menši objem ropy. Transpetrol totiž predpokladá prepravu iba v objeme 3,91 milióna ton, čo je takmer o 700.000 ton menej ako v tomto roku. Pri takomto množstvo sa tak obchod dostane na úrovne ešte z roka 2003.