Česká rafinérská zanikla

Prevádzkovateľ jediných dvoch českých rafinérií v Litvínove a Kralupoch nad Vltavou, Česká rafinérska, k 1. januáru 2017 zanikol. Petrochemický holding Unipetrol svoju dcérsku firmu zlúčil s Unipetrolom RPA. Informovali o tom české médiá.

Unipetrol spojenie avizoval už skôr, transakciu vlani schválili valné zhromaždenia oboch spoločností.

 
"Zlúčenie Českej rafinérskej s Unipetrolom RPA prispeje k ešte užšiemu previazanie petrochemickej a rafinérskej výroby a pomôže zvýšiť konkurencieschopnosť skupiny Unipetrol," uviedol generálny riaditeľ skupiny Unipetrol Andrzej Modrzejewski. Prispeje to aj k zjednodušeniu organizačnej štruktúry firmy a zníženiu niektorých nákladov.

Česká rafinérská zamestnávala na konci minulého roka zhruba 600 ľudí. Unipetrol uviedol, že zamestnanci vo výrobe boli k 1. januáru automaticky presunutí do novo vytvoreného odštepného závodu. Na pozícii vedúci odštepného závodu pôsobí Anna Wydrzyńska, doterajšia výkonná riaditeľka Českej rafinérskej.

 
Už v roku 2015 Unipetrol so spoločnosťou Unipetrol RPA zlúčil spoločnosť Benzina, ktorá tiež začala fungovať ako odštepný závod. Vlani potom boli s Unipetrolom RPA zlúčené spoločnosti Unipetrol Services, Unipetrol Rafinérie a Chemopetrol.

 
Spoločnosť Česká rafinérská bola založená v roku 1995. Jediným vlastníkom Českej rafinérskej sa Unipetrol stal na konci apríla 2015, kedy dokončil kúpu zvyšného tretinového podielu od talianskej spoločnosti Eni. Celková výrobná kapacita oboch tuzemských rafinérií je 8,7 milióna ton ropy ročne.