Česká rafinérska sa zlúči so spoločnosťou UNIPETROL RPA

Petrochemický holding Unipetrol zlúči svoju dcérsku spoločnosť Česká rafinérska s ďalšou svojou dcérou Unipetrol RPA. Nástupníckou spoločnosťou bude Unipetrol RPA. Fúziu musia ešte schváliť valné zhromaždenia oboch spoločností. Informoval o tom český portál e15.cz.

 

"Fúzia je súčasťou procesu zjednodušovania štruktúry skupiny Unipetrol. Jeho dokončenie sa očakáva v priebehu roku 2016. Cieľom celého procesu je zjednodušenie organizačnej a administratívnej štruktúry skupiny, ktoré by malo priniesť úspory a ďalšie zvýšenie efektívnosti prevádzky," povedal hovorca Unipetrolu Mikuláš Duda .
 
 Už minulý rok Unipetrol zlúčil so spoločnosťou Unipetrol RPA spoločnosť Benzina, ktorá začala fungovať ako odštepný závod spoločnosti. Tento rok potom boli s Unipetrol RPA zlúčené spoločnosti Unipetrol Services, Unipetrol Rafinérie a Chemopetrol.
 
 Jediným vlastníkom Českej rafinérskej sa Unipetrol stal minulý rok v apríli, keď dokončil kúpu zvyšného tretinového podielu od talianskej spoločnosti Eni. Česká rafinérska prevádzkuje jediné dve české rafinérie v Litvínove a Kralupoch nad Vltavou. Ich ročná kapacita je spolu zhruba deväť miliónov ton ropy.
 
Unipetrol je od roku 2005 súčasťou poľskej skupiny PKN Orlen, ktorá je najväčším spracovateľom ropy v strednej Európe. Orlen má v Unipetrole 63-percentný podiel. Ďalších 23,7 percenta akcií vlastní spoločnosť Paulinino Limited, za ktorou stojí česko-slovenská finančná skupina J & T. Zvyšok držia investičné fondy a menšinoví akcionári.