Ceny ropy rastú

Ceny ropy prudko vzrástli, pričom severomorská ropa Brent je najdrahšia za takmer 4 roky. Dôvodom je pokles ponuky. Navyše lídri Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) signalizovali, že kartel bezprostredne nezvýši ťažbu. Informovala o tom agentúra TASR.

      Experti banky J.P. Morgan tvrdia, že je v najbližších mesiacoch veľmi pravdepodobný nárast ceny ropy až na 90 USD za barel. Dôvodom sú sankcie USA na vývoz ropy z Iránu, ktorý v nedávnych mesiacoch výrazne klesol. Importéri sa už totiž pripravujú na sankcie.
      Predstavitelia OPEC a ďalších producentských krajín na stretnutí v Alžíri počas víkendu dospeli k rozhodnutiu, že nie je dôvod bezprostredne zvyšovať produkciu.
      Ceny ropy podľa firiem obchodujúcich s komoditami Trafigura a Mercuria môžu vzrásť až na 100 USD za barel na konci tohto alebo začiatkom budúceho roka. Podľa prezidenta Mercuria Energy Trading Daniela Jaeggiho v dôsledku amerických sankcií môže ponuka na trhu v poslednom kvartáli tohto roka padnúť takmer o 2 milióny barelov denne, čo spôsobí prudký nárast cien čierneho zlata.