Ceny pohonných látok klesajú pre ceny ropy a nízky dopyt

V nasledujúcich týždňoch budú ceny pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach pravdepodobne pokračovať v poklese. Súvisí to s vývojom cien ropy a slabším dopytom zo strany motoristov v čase šírenia nového koronavírusu, upozorňuje analytička Wood & Company Eva Sadovská. Správu priniesla agentúra TASR.

      "Vírusové ochorenie COVID-19 šíriace sa po celom svete, neistota ohľadom ďalšieho vývoja a očakávaná recesia vo svete sú dôvodom prudkého poklesu cien ropy na svetových trhoch," vysvetľuje ekonómka.
      Cena ropy Brent od začiatku roka klesla o takmer 60 %, pričom najvýraznejší prepad sa uskutočnil v marci. V aktuálnom týždni prišlo k ustáleniu ceny okolo úrovne 27 – 28 USD za barel, a to vďaka informáciám z USA, ktoré naznačujú výraznú pomoc pre americkú ekonomiku. "Na druhej strane je ale potrebné povedať, že výkyvy ceny ropy sú v ďalšom období veľmi pravdepodobné," avizuje Sadovská.
      Nižšia cena ropy má za následok aj pokles cien pohonných látok na čerpacích staniciach v SR, čo potvrdzujú aktuálne údaje Štatistického úradu (ŠÚ) SR. Počas predchádzajúceho 12. týždňa priemerná cena 95-oktánového benzínu klesla o 3 % na 1,203 eur za liter, v prípade 98-oktánového klesla o 4,2 % na 1,362 eur za liter. Pri LPG sa cena nachádzala na úrovni 0,545 eur za liter a v prípade motorovej nafty na 1,095 eur za liter, čo na týždennej báze znamenalo poklesy ich cien o 2,3 % a 3,3 %.