Bodka za ropnou katastrofou v Mexickom zálive

Po piatich rokoch súdnych naťahovaní dosiahli úrady USA urovnanie sporu s britskou ropnou spoločnosťou BP o náhradu škôd za obrie únik ropy, ktorý v roku 2010 BP zamorila vody Mexického zálivu. Odškodnenie bude vo výške 20 miliárd dolárov. Ide o súhrnnú sumu za všetky civilné spory vedené proti BP.

Súčasťou dohody je podľa americkej ministerky spravodlivosti pokuta za znečistenie mora vo výške 5,5 miliardy dolárov a takmer pětimiliardová suma, ktorú ropný gigant musí zaplatiť americkým štátom Alabama, Florida, Louisiana, Mississippi a Texas ako odškodné.

Ropná plošina BP s názvom Deepwater Horizon explodovala v Mexickom zálive v apríli 2010. Katastrofa sa stala najzávažnejšie v histórii USA - do mora uniklo okolo päť miliónov barelov ropy. Havárie v oblasti ochromila rybolov a turistický ruch a spôsobila obrovské ekologické škody.

 V roku 2011 BP oznámila, že v rámci dohody s americkým ministerstvom spravodlivosti zaplatí pokutu a priznala trestnú zodpovednosť. BP už skôr uzatvorila čiastkové zmluvy s poškodenými jednotlivcami a firmami, ktoré predpokladajú odškodnenie vo výške 5,84 miliardy dolárov. Celkové účtovné náklady BP spojené s katastrofou sa odhadujú na zhruba 53,8 miliardy dolárov.