Benzina prichádza na Slovensko

Sieť čerpacích staníc Benzina z petrochemického holdingu Unipetrol vstupuje na slovenský trh. Vracia sa sem po 15 rokoch. Prvú čerpaciu stanicu na slovenskom trhu plánuje firma otvoriť v Malackách blízko hraníc s ČR na jar tohto roku, do konca roka by chcela v SR prevádzkovať desať púmp. ČTK to povedal hovorca Unipetrolu Pavel Kaidl.

 

Benzina je lídrom v počte čerpacích staníc v ČR,  ich 406. Okrem toho ovláda štvrtinu domáceho trhu s motorovými palivami.
"Investícia má dlhodobú povahu. Chceme ísť postupnými krokmi a sme presvedčení, že sa staneme na slovenskom trhu jedným z významných hráčov. Dosiahnutie úrovne desiatich staníc do konca roka 2019 by bolo úspechom, ale dôležitejšie než vysoké tempo rozvoja je pre nás dodržanie naplánovaného obchodného modelu, "uviedol pre ČTK Tomasz Wiatrak, podpredseda predstavenstva Unipetrolu zodpovedný za maloobchodné aktivity.
V súčasnosti má v SR najviac čerpacích staníc sieť Slovnaft patriaca do maďarskej Skupiny MOL, ktorá pôsobí v tiež Česku. "Máme 253 čerpacích staníc," povedal ČTK hovorca Slovnaftu Anton Molnár.
 
Expandovať na slovenskom trhu chce Benzina najmä spoluprácou s menšími prevádzkovateľmi čerpacích staníc, otvorená je ale aj akvizíciám väčších reťazcov. "Malým prevádzkovateľom ponúkame výhodnú spoluprácu na báze franchisingu," dodal Wiatrak. V zahraničí čerpacie stanice Benzina vlastnené Unipetrolom doteraz neexistovali.
 
Samotná značka Benzina vznikla v roku 1953 vo vtedajšom Československu. Ministerstvo chemického priemyslu značkou nahradilo pôvodný názov Benzinol - používaný pre čerpacie stanice od roku 1949 - po znárodnení a vytvorení jednej štátom ovládanej siete.
 
Unipetrol je jediným spracovateľom ropy v Česku, okrem vlastníctva Benziny je jedným z najvýznamnejších
výrobcov plastov v ČR. Od roku 2005 je súčasťou poľskej skupiny PKN Orlen, ktorá sa vlani stala jediným vlastníkom spoločnosti. Ročná kapacita oboch tuzemských rafinérií v Kralupoch a Litvínove je dohromady deväť miliónov ton ropy, z toho v kralupskej rafinérii 3,3 milióna ton. Zvyšok pripadá na Litvínov.
 V porovnaní s okolitými štátmi vychádza Česko ako veľmoc čerpacích staníc. Dlhodobo vedie v ukazovateľoch počtu obyvateľov na verejnú čerpaciu stanicu alebo v početnosti čerpacích staníc na diaľniciach. V polovici vlaňajšieho augusta bolo v ČR 3974 verejných čerpacích staníc, o 34 viac ako na konci roka 2017. Ich počet rastie nepretržite viac ako jednu dekádu.