Zisk Rosnefti v 1. štvrťroku vzrástol

(TASR) - Čistý zisk najväčšieho ruského producenta ropy Rosnefť v 1. štvrťroku 2023 vzrástol o 45,5 % v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi na 323 miliárd rubľov (4 miliardy USD; 3,72 miliardy eur) vďaka zvýšeniu ťažby. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.
         Rosnefť na čele s Igorom Sečinom, dlhoročným spojencom prezidenta Vladimira Putina, preukázala odolnosť voči západným sankciám tým, že presmerovala toky svojej ropy z Európy do Ázie.
        Akcie spoločnosti v rannom obchodovaní vzrástli približne o 1,4 %, čím prekonali moskovský akciový trh.
        Sečin v stredu uviedol, že výkon spoločnosti bude naďalej ovplyvňovať rozhodnutie Ruska znížiť ťažbu ropy o 500.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne, teda približne o 5 %, s cieľom posilniť globálny trh s ropou.
        "Aj keď toto zníženie nemalo veľký vplyv na výsledky za 1. štvrťrok 2023, bude mať silný vplyv na výsledky v tomto, 2. štvrťroku," uviedol vo vyhlásení.
        Rosnefť informovala tiež, že jej základný zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) sa v období január až marec zvýšil medzikvartálne o 25,1 % na 672 miliárd RUB, pričom tržby mierne klesli o 1,1 % na 1,823 bilióna RUB.
        Analytici, ktorých oslovila tlačová agentúra Interfax, predpovedali Rosnefti v 1. štvrťroku čistý zisk 236 miliárd RUB,  EBITDA 567 miliárd RUB a tržby 1,797 bilióna RUB.
        Zisk Rosnefti podporil rastúci predaj ropy Indii a ďalším krajinám mimo Európy.
        Spoločnosť uviedla, že jej produkcia ropy a plynu v prvých troch mesiacoch 2023 vzrástla oproti predchádzajúcemu kvartálu o 0,8 % na viac ako 4 milióny barelov denne.
        Obnovenie ťažby na ropnom projekte Sachalin-1 v Tichomorí prispelo tiež k produkcii Rosnefti, keďže sa z nuly vrátila na svoju hornú úroveň približne 200.000 barelov denne.
        Podľa Rosnefti produkcia v rámci Sachalin-1 medzikvartálne vzrástla 1,8-násobne po tom, ako sa vlani prepadla, keď sa koncern ExxonMobil stiahol z Ruska pre jeho inváziu na Ukrajinu.
        "Mal by som poznamenať, že výpadok po odchode bývalého prevádzkovateľa projektu, americkej spoločnosti ExxonMobil, mal negatívny vplyv na technické podmienky rozvoja v teréne," povedal Sečin.