Uzbekistan bude prvýkrát dovážať ruský plyn

(TASR) - Uzbekistan bude prvýkrát vo svojej histórii dovážať zemný plyn z Ruska. Táto stredoázijská krajina totiž čelí energetickej kríze, uviedli tamojšie úrady. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.
        Uzbekistan síce disponuje bohatými prírodnými zdrojmi vrátane plynu, momentálne však zažíva historicky nízke teploty a nedostatok energie. Podobne ako jeho susedia Kazachstan, Kirgizsko a Tadžikistan, trpí aj Uzbekistan v dôsledku starnúcej infraštruktúry častými výpadkami prúdu a vykurovania.
        Hovorca uzbeckého ministerstva energetiky povedal, že dodávky plynu na základe dohody s ruským energetickým gigantom Gazprom sa začnú 1. marca. Uzbecká plynárenská spoločnosť Uztransgaz uviedla, že krajina nikdy predtým ruský plyn nedovážala. Výška dodávok ani náklady za transakciu neboli zverejnené.
        Dohoda prichádza v čase, keď Rusko znižuje vývoz do Európy v dôsledku napätia spôsobeného inváziou Moskvy na Ukrajinu a snaží sa ho presmerovať do Ázie. Európske krajiny sa od vypuknutia konfliktu na Ukrajine taktiež snažia zmenšovať svoju závislosť od ruského plynu.