Trinásť krajín EÚ limit pre zásobníky plynu prekročilo, štyri štáty zaostávajú

(TASR) - Trinásť zo 17 členských krajín EÚ, ktoré vlastnia zásobníky plynu, už prekročilo ciele stanovené Európskou komisiou na ich naplnenosť na 80 percent pred nadchádzajúcou zimou. Štyri krajiny, Rakúsko, Maďarsko, Bulharsko a Lotyšsko, tento cieľ zatiaľ nedosiahli, uviedol týždenník Politico na svojej webovej stránke.
        Od spustenia ruskej invázie na Ukrajinu vo februári sa krajiny EÚ snažia diverzifikovať svoje dodávky plynu a minimalizovať závislosť od ruských energií. Na podnet Európskej komisie sa kapacita zásobníkov plynu počas leta napĺňala v celej Európe, avšak skutočná naplnenosť zásobníkov sa v jednotlivých krajinách EÚ líši. Nie všetky krajiny eurobloku majú na svojom území zásobníky plynu, ale môžu si kúpiť priestor na skladovanie v najbližšom cezhraničnom zásobníku, upozornil Politico.
        Euokomisia si stanovila za cieľ, že do 1. novembra budú všetky zásobníky plynu v EÚ naplnené v priemere na 80 percent, čo je míľnik, ktorý sa podarilo dosiahnuť už 29. augusta. K 20. septembru bola priemerná naplnenosť zásobníkov EÚ na úrovni 86,25 %. Pred rokom, 20. septembra 2021, stav zásobníkov bol na úrovni 79,92 %.
        Podľa stavu zásobníkov v jednotlivých krajinách sa však situácia líši. Dlhá a studená zima môže predstavovať problémy, najmä ak Rusko definitívne zavrie plynové kohútiky pre EÚ, aj preto sú zásobníky plynu strategicky dôležité.
        Týždenník Politico zmapoval situáciu so zásobníkmi k 20. septembru. Situácia podľa jednotlivých krajín vyzerá tak, že 12 krajín vlastniacich zásobníky (rôznej kapacity) prekročilo 80-percentnú hranicu naplnenosti a štyri krajiny v tom zaostávajú. Objemy doteraz naakumulovaného plynu týždenník uvádza aj v terrawattoch (TWh).
        Podľa stavu naplnenosti zásobníkov je na tom najlepšie Portugalsko (100 %, 3,9 Twh), Poľsko (98,3 %, 35,8 TWh), Francúzsko (95,8 %, 127 TWh) a Dánsko (95 %, 8,8 TWh).