Štrajky vo Francúzsku narúšajú produkciu elektriny a dodávky paliva

(TASR) - Štrajky vo Francúzsku proti navrhovaným zmenám v dôchodkovom systéme aj vo štvrtok blokovali dodávky paliva a výrobu elektriny na niekoľkých miestach. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.
        Dodávky elektriny sa tak v dôsledku štrajku znížili o 8,2 gigawattu (GW) alebo o 13 % celkovej produkcie v niektorých jadrových, tepelných a vodných elektrárňach, ukázali údaje energetickej spoločnosti EDF. 
        Napriek tomu podľa prevádzkovateľa siete RTE Francúzsko v súčasnosti nedováža elektrinu, čo naznačuje, že domáca ponuka uspokojuje dopyt.
        Spoločnosť TotalEnergies zase vo štvrtok uviedla, že pre  štrajky opäť nedošlo k dodávkam paliva z jej francúzskych rafinérií. Podobne ani rafinéria Esso na juhu krajiny, ktorú vlastní ExxonMobil, nemohla dodať palivo.
        Približne 7 % francúzskych čerpacích staníc sa sťažovalo, že im chýbal aspoň jeden produkt, ale "situácia sa zlepšuje", tvrdí Olivier Gantois, prezident francúzskej únie pre ropný, energetický a mobilný priemysel UFIP.
        Zatiaľ čo cena kontraktov na dieselové produkty v Európe v uplynulých dňoch mierne vzrástla, "celkovo sa nezdá, že by trh reagoval na štrajky rovnakým spôsobom ako v októbri 2022", povedala Pamela Mungerová, analytička spoločnosti Vortexa, s odvolaním sa na predchádzajúcu vlnu protestných akcií.
        Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že väčšina voličov je proti plánu prezidenta Emmanuela Macrona zvýšiť vek odchodu do dôchodku o dva roky na 64 rokov, aj keď vláda tvrdí, že zmena politiky je nevyhnutná na zabezpečenie toho, aby systém neskrachoval.