Rusko plánuje znížiť v marci vývoz ropy zo západných prístavov až o štvrtinu

(TASR) - Rusko plánuje na budúci mesiac znížiť export ropy zo svojich západných prístavov až o štvrtinu, čo prekonáva rozsah poklesu produkcie, ktorý Moskva oznámila na začiatku roka. Uviedli to tri zdroje z ruského ropného trhu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
        Podľa zdrojov plánuje Rusko zredukovať export ropy zo svojich západných prístavov v marci oproti februáru až o 25 %. Ruské ministerstvo energetiky sa k informáciám nevyjadrilo a rovnako nereagoval ani ruský prevádzkovateľ ropovodov Transnefť.
        Moskva už v januári oznámila, že v marci zníži produkciu ropy približne o 500.000 barelov denne (1 barel = 159 litrov). Tento objem predstavuje zhruba 5 % ruskej a 0,5 % celosvetovej produkcie. Toto zníženie bude podľa ruských predstaviteľov trvať jeden mesiac a je reakciou na zavedenie cenových stropov na ruskú ropu a ropné produkty.         
        Rusku sa doteraz podarilo presmerovať časť svojho ropného exportu z Európy do Indie, Číny a Turecka. Tieto krajiny sa západnými sankciami voči Rusku neriadia a privítali lacnejšie dodávky po tom, ako Moskva na svoju produkciu ponúkla zľavy. 
        S presmerovávaním už spracovaných ropných produktov má však Moskva väčšie problémy. Indické, turecké a čínske rafinérie totiž zaplavili trh palivami, ktoré vyrobili z dodanej ruskej ropy.