Poľský koncern PKN Orlen zaznamenal vo 4. kvartáli 4-násobný rast zisku

(TASR) - Poľská rafinérska spoločnosť PKN Orlen oznámila za 4. štvrťrok minulého roka štvornásobné zvýšenie čistého zisku. Veľkou mierou k tomu prispeli nedávne akvizície spoločnosti. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá zverejnila údaje poľskej firmy.
        Štátna rafinérska spoločnosť oznámila za 4. štvrťrok minulého roka čistý zisk na úrovni 16,37 miliardy zlotých (3,45 miliardy eur). Na porovnanie, v rovnakom období predchádzajúceho roka predstavoval zisk PKN Orlen 4,14 miliardy zlotých. Zisk prekonal aj očakávania analytikov, ktorí počítali s jeho rastom na 15,94 miliardy zlotých.
        Výsledky za 4. štvrťrok zahrnujú biznis pôvodne konkurenčnej firmy Lotos a čiastočne aj zisky plynárenskej spoločnosti PGNiG. Obidve PKN Orlen prevzal v rámci vládnej politiky posilniť kontrolu nad ekonomikou a vytvoriť veľkých národných hráčov schopných konkurovať zahraničným koncernom.       
        Prevádzkový zisk EBITDA LIFO vzrástol na 16,06 miliardy zlotých zo 4,26 miliardy zlotých pred rokom. Výsledky ovplyvnila práve konsolidácia Lotosu a PGNiG, ktorá zvýšila celkový zisk PKN Orlen o 7,4 miliardy zlotých.