Nehoda na Aljaške tlačí ropu nahor (komoditný komentár)

hnonline.sk | 10.1.2011 strana: 0 | autor: Pavol Vejmelka
Ropa zaznamenala v piatok mierny pokles. Februárový futures kontrakt ropy WTI uzatváral obchodovanie na parkete burzy NYMEX na úrovni 88,03 USD za barel, v percentuálnom vyjadrení znamenala pokles o 0,4% v porovnaní s uzatváracou cenou zo štvrtka.

Počas celého dňa sa v piatok rope nepodarilo vyšplhať nad úroveň 89,50 USD za barel, a teda piatkové maximá boli výrazne nižšie v porovnaní s tými štvrtkovými. Zato intradenné minimá boli nižšie (87,25 USD za barel), čo je pozitívnou správou pre medvedí tábor. V prospech medvedieho tábora hovorí aj výkonnosť ropy za minulý týždeň.

Najvýraznejší týždenný prepad ropy od polovice augusta

Ropa zaznamenala minulý týždeň pokles o 3,7%, keď februárový futures kontrakt ropy WTI (CLG1) uzatváral v piatok obchodovanie na parkete burzy NYMEX o 3,35 USD na barel nižšie v porovnaní s uzatváracou cenou z predchádzajúceho týždňa. Na týždennej báze bol pokles ceny ropy v minulom týždni najvýraznejší od týždňa končiaceho 13. augusta 2010.

Hedge fondy znižujú stávky na rast ceny ropy

Pokles ceny ropy súvisí s poklesom stávok na rast ceny čierneho zlata. Manažéri hedge fondov a iní veľkí špekulanti v týždni končiacom 4. januára podľa poslednej správy Commitment of Traders (CoT) znížili výraznejšie stávky na rast ceny ropy. Objem čistých špekulačných dlhých pozícií pri futures kontraktoch a opciách ropy WTI obchodovanej na burze NYMEX poklesol o 29 638 kontraktov (cca. 13,66%) na 187 408 kontraktov. Producenti, obchodníci s ropou a spracovatelia ropy v sledovanom týždni podľa správy CoT znížili objem čistých krátkych pozícií o 22 044 kontraktov (cca. 12,39%) na 155 914 kontraktov (1 futures kontrakt = 1000 barelov).

Nehoda na Aljaške tlačí ropu nahor

Ropa zaznamenala v úvode týždňa prudký odraz nahor. Obchodovanie otvárala s pozitívnym gapom a v priebehu úvodnej polhodiny sa jej cena (WTI) vyšplhala až k úrovni 90 USD za barel (rast o viac ako 2% v porovnaní s uzatváracou cenou z piatku). Hlavnou príčinou tak prudkého rastu ceny ropy boli správy z Aljašky, kde z dôvodu úniku ropy musel byť odstavený ropovod, ktorý zabezpečuje transport cca. 15% z US produkcie ropy. Trans-Alaska Pipeline System bol odstavený v sobotu 8. januára, no a zatiaľ nie je známe, dokedy bude odstavený.

Aktuálne sa februárový futures kontrakt ropy WTI (CLG1) obchoduje v okolí 88,75 USD za barel, teda o cca. 0,8% vyššie v porovnaní s uzatváracou cenou z piatku. Prudkú rely z úvodu týždňa tak ropa výraznejšie skorigovala, gap, s ktorým otvárala obchodovanie v úvode týždňa však ešte úplne nezavrela...

Dôležité technické úrovne

Z technického hľadiska v centre pozornosti obchodníkov s ropou leží aktuálne úroveň 90 USD za barel. Tá pri CLG1 by mohla slúžiť v najbližších hodinách, resp. dňoch ako hlavná rezistencia. Naopak ako support by mohla poslúžiť úroveň 88 USD za barel, resp. následne piatkové minimá 87,25 USD za barel. Aj naďalej platí, že súčasné úrovne v okolí 87,25-88,00 USD za barel považujeme za silné supportné pásmo. Prepad pod neho by mohol znamenať korekciu až k 85 USD za barel, resp. následne možno aj nižšie.

Očakávané udalosti dňa

Počas dnešného dňa sa pozornosť obchodníkov bude sústreďovať počas dopoludnia na index Sentix investorskej dôvery z Eurozóny (10:30 hod.). V popoludňajších hodinách budú zverejnené stavebné povolenia z Kanady za november, ktoré však výraznejší dopad na trh mať nebudú. V centre pozornosti obchodníkov sú blížiace sa kvartálne výsledky hospodárenia spoločnosti Alcoa, ktoré budú zverejnené po uzatvorení obchodovania na US akciových trhoch. Výsledkami spoločnosti Alcoa sa začína hlavná časť výsledkovej sezóny. V popoludňajších hodinách bude mať Lockhart prejav o výhľade pre US ekonomiku v Atlante (18:40).

Výhľad na dnes

Pri rope možno aktuálne hovoriť podľa nášho názoru o vyčerpanosti býčieho tábora a o zužujúcom sa priestore pre rast v krátkodobom horizonte. Aj naďalej preferujeme v krátkodobom horizonte aj z intradenného hľadiska pri rope špekulačné krátke pozície, očakávame teda pokračovanie v poklese ceny ropy. Ako dôležitá rezistencia by mohla byť úroveň 90 USD za barel. Úrovne tesne pod touto hranicou považujeme za zaujímavé pre špekuláciu na pokles ceny ropy v krátkodobom horizonte. Vzhľadom na blížiaci sa termín exspirácie februárového futures kontraktu je možné pri tejto stratégii využiť futures kontrakt/y s neskorším termínom exspirácie.

Pavol Vejmelka

analytik TRIM Broker