Mimoriadna daň pre rafinérie by sa mohla zvýšiť a platiť aj v tomto roku

(TASR) - Aj keď zavedenie solidárneho príspevku vyplýva z nariadení EÚ, zdanenie v aktuálnej výške Slovnaft odmietol a zvažuje podanie žaloby na arbitrážny súd.
Takzvaný solidárny príspevok z činností v odvetviach ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií, ktorý Národná rada SR schválila v závere minulého roka, by sa mohol zvýšiť z 55 percent zisku na 70 percent. Zároveň by mal platiť nielen za zdaňovacie obdobie minulého roka, ale aj v tomto roku. Vyplýva to z návrhu novely zákona o solidárnom príspevku z činností v odvetviach ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií, ktorý predložili do parlamentu koaliční poslanci za hnutie OĽaNO.
Mimoriadne zdanenie sa dotkne najmä bratislavskej rafinérie Slovnaft a podľa poslancov je cieľom návrhu „navrátiť úpravu zdaňovacieho obdobia a výšku sadzby príspevku podľa pôvodného vládneho návrhu tohto zákona". Zákon schválil parlament 22. decembra 2022 so zmenami, ktoré vyplynuli z rokovaní výborov.
I keď zavedenie solidárneho príspevku vyplýva z nariadení EÚ, zdanenie v aktuálnej výške Slovnaft odmietol a zvažuje podanie žaloby na arbitrážny súd.