MH SR: Spotreba plynu na Slovensku bola v januári 23 % pod päťročným priemerom

(TASR) – Slovensko v uplynulých mesiacoch splnilo cieľ EÚ znížiť spotrebu plynu od augusta 2022 do marca 2023 minimálne o 15 % v porovnaní s päťročným priemerom za roky 2017 až 2022. Informovalo o tom Ministerstvo hospodárstva (MH) SR s tým, že v januári poklesla spotreba plynu oproti referenčnému obdobiu o 23,1 %. 
        MH zároveň upozornilo na nesprávne dáta o znížení spotreby Slovenska uvádzané Štatistickým úradom Európskej únie (Eurostat). "Rezort hospodárstva, Správa štátnych hmotných rezerv SR a Štatistický úrad SR identifikovali nezrovnalosti v údajoch súvisiacich s výškou objemu skladovaného plynu na území SR v podzemných zásobníkoch, vykazovanou účastníkmi trhu s plynom, ktoré boli v minulosti reportované Eurostatu," uviedla hovorkyňa MH Mária Pavlusík. 
        V spolupráci s dotknutými účastníkmi boli preto zanalyzované všetky dáta za rok 2022, ktoré vstupujú do výpočtu spotreby plynu podľa príslušnej metodiky Eurostatu a za január 2023 mu tak budú zaslané sumarizované dáta o ťažbe, importe, exporte a zásobách zemného plynu, zohľadňujúce zistené rozdiely a reflektujúce skutočnú mesačnú spotrebu na Slovensku. V súčasnosti sa podľa MH revidujú historické dáta za roky 2017 – 2021. Slovensko rokuje s Eurostatom o  korekcii štatistiky za predošlé roky. "Až po tejto korekcii bude možné dáta zverejnené Eurostatom považovať za skutočný odraz zníženia spotreby plynu dosiahnutého na Slovensku," dodala hovorkyňa.
        Rozdiel v údajoch Eurostatu a plynárenského dispečingu je pomerne veľký. Zatiaľ čo Európsky štatistický úrad eviduje priemernú januárovú spotrebu plynu na Slovensku vo výške 601 miliónov kubických metrov (m3), slovenský plynárenský dispečing uvádza takmer 714 miliónov m3. V uplynulom mesiaci sa na Slovensku spotrebovalo 549 miliónov m3 zemného plynu.