MH spustilo vydávanie povolení na vývoz výrobkov z ruskej ropy na Ukrajinu

(TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR začalo prijímať žiadosti na povolenie predaja, dodávky, presunu alebo vývozu určitých druhov ropných výrobkov z ruskej ropy na Ukrajinu. V pondelok o tom informovalo MH. Ide o produkty, na ktoré sa bude od 5. februára vzťahovať embargo EÚ. Slovensko a Maďarsko získali výnimku na spracovanie ruskej ropy, no tá sa okrem prechodného obdobia na vývoz nafty či benzínu do Česka nevzťahuje na export niektorých produktov z nej vyrobených.
        "Podmienkou na vydanie takéhoto povolenia je podanie žiadosti podľa vzoru zverejneného na webovom sídle ministerstva hospodárstva. Podanie žiadosti je možné elektronicky cez Ústredný portál verejnej správy," uviedol rezort. Pre rýchle spracovanie je podľa ministerstva potrebné uviesť ako vec/predmet: "Povolenie výrobky ropa 2023."
        Rezort hospodárstva upozornil, že súčasťou žiadosti je aj čestné vyhlásenie, že ropné výrobky sú určené na výlučné použitie na Ukrajine a cieľom takéhoto predaja alebo vývozu nie je obchádzanie zákazov uvedených v nariadení EÚ.