Ceny plynu v Európe stúpli pre očakávaný pokles teplôt a slabší vietor

(TASR) - Veľkoobchodné ceny plynu v Európe vzrástli, keďže meteorológovia predpovedajú pokles teplôt aj slabší vietor, čo zníži výkon veterných turbín. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.
        Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v nasledujúcom mesiaci na burze TTF v Amsterdame vzrástla o 3 eurá na 51,30 eura za megawatthodinu (MWh), ukázali údaje spoločnosti Refinitiv Eikon. Na konci minulého týždňa pritom cena kontraktu dosiahla 17-mesačné minimum.
        Najnovšie predpovede počasia na koniec tohto mesiaca a začiatok marca ukazujú nižšie teploty ako predchádzajúca predpoveď, čo by mohlo zvýšiť dopyt po energiách na kúrenie.
        Očakáva sa pritom, že rýchlosť vetra sa tento týždeň zníži v Nemecku aj v Británii, čo by malo zvýšiť dopyt po plyne na výrobu elektriny.
        Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) cez víkend varovala pred možným nedostatkom energií na budúcu zimu, keďže na trh prichádza relatívne málo nového skvapalneného zemného plynu (LNG), zatiaľ čo jeho spotreba v Číne má tento rok rásť.