BP odškodnila už vyše 80% žiadateľov o kompenzácie, stačili jej 4 mld. USD

openiazoch.zoznam.sk | 29.5.2011 strana: 0 | autor: TASR
Fond britskej ropnej spoločnosti BPv objeme 20 miliárd USD (14,02 miliardy eur), ktorý firma vytvorila na kompenzácie pre poškodených ropnou haváriou v Mexickom zálive, sa začína postupne uzatvárať.

Londýn 29. mája (TASR) - Fond britskej ropnej spoločnosti BPv objeme 20 miliárd USD (14,02 miliardy eur), ktorý firma vytvorila na kompenzácie pre poškodených ropnou haváriou v Mexickom zálive, sa začína postupne uzatvárať. Doteraz sa z neho pritom vyplatili len zhruba 4 miliardy USD. Uviedol to dnes britský nedeľník Sunday Telegraph.

Noviny citovali správcu fondu Kennetha Feinberga, podľa ktorého sa už zrealizovalo viac než 80 % žiadostí o odškodnenie. Fond slúži na odškodňovanie najmä rybárov a majiteľov nehnuteľností v pobrežných oblastiach, ktoré zasiahla ropa unikajúca z poškodeného vrtu po výbuchu ropnej plošiny Deepwater Horizon. Plošina vybuchla koncom apríla minulého roka, v dôsledku čoho sa poškodil ropný vrt a do mora uniklo v priebehu niekoľkých mesiacov okolo 800 miliónov litrov ropy.

Feinberg dodal, že aj keď fond má k dispozícii podstatne viac peňazí, na vyše 80 % žiadostí boli potrebné len približne 4 miliardy USD. "Neočakávam výraznejší prílev nových žiadostí," povedal správca fondu a dodal, že osem regionálnych kancelárií už zatvorili. V aprílovom rozhovore pre agentúru Reuters Feinberg uviedol, že vyplácanie peňazí z fondu prebieha bez problémov, no niektoré úrady a zástupcovia poškodených v zasiahnutých oblastiach sa sťažovali, že financie sa vyplácali pomaly a nespravodlivo.

http://openiazoch.zoznam.sk/info/zpravy/zprava.asp?NewsID=105468