Zvýšenie aktivít v ropnom sektore vrátilo koncern Schlumberger do zisku

Americký koncern Schlumberger, najväčší poskytovateľ služieb v ropnom a plynárenskom priemysle na svete, oznámil za 1. kvartál návrat k zisku. Výsledky podporili rast cien ropy a zvyšujúca sa aktivita ropných firiem. Práve prepad aktivity spoločností z ropného sektora viedol pred rokom k strate Schlumbergeru za viac než 7 miliárd USD. Informovala o tom agentúra TASR.

 

      Spoločnosť oznámila, že za 1. štvrťrok tohto roka dosiahla čistý zisk 300 miliónov USD (248,63 milióna eur). V rovnakom období minulého roka vykázala stratu na úrovni 7,38 miliardy USD.
      Po úprave o mimoriadne položky zaznamenala firma zisk 299 miliónov USD, čo na akciu predstavuje 21 centov. Prekonala tak očakávania trhov, ktoré počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 19 centov.
      Tržby klesli o 30 % na 5,2 miliardy USD, výsledky však ovplyvnil predaj časti severoamerických aktív Schlumbergeru v minulom roku. Po očistení o predaj aktív sa tržby medziročne prakticky nemenili.
      Schlumberger zároveň zverejnil, že do konca roka očakáva zvýšenie aktivít v ropnom priemysle na medzinárodných trhoch, a tým aj zvýšenie dopytu po svojich službách. Ako povedal generálny riaditeľ spoločnosti Olivier Le Peuch, v 2. polroku počítajú s rastom tržieb mimo územia Severnej Ameriky o dvojciferné hodnoty.