Zisk Saudi Aramco v 1. kvartáli vzrástol o 30 %

Saudskoarabský štátny energetický gigant Saudi Aramco oznámil, že jeho zisk v 1. štvrťroku vzrástol o 30 %. Podporili ho vyššie ceny ropy aj vyššie rafinérske marže. Správu priniesla agentúra TASR.
      Čistý zisk spoločnosti Aramco sa v 1. štvrťroku 2021 zvýšil na 21,7 miliardy USD (18,02 miliardy eur) zo 16,7 miliardy USD v rovnakom období minulého roka. Analytici predpovedali spoločnosti zisk v priemere 19,48 miliardy USD.
      V minulom roku čelil saudskoarabský koncern vytrvalému poklesu štvrťročných ziskov v dôsledku nízkych cien ropy a obmedzenia produkcie, pretože pandémia nového koronavírusu oslabila globálny dopyt po energiách. Zotavovanie globálneho hospodárstva však tento rok posilnilo trhy s energiou.
      Saudská Arábia sa v súčasnosti snaží speňažiť svoje energetické aktíva s cieľom vygenerovať príjmy pre ambicióznu diverzifikáciu svojej ekonomiky závislej od ropy.
      Minulý mesiac spoločnosť Aramco oznámila, že uzavrela dohodu o predaji menšinového podielu v novovytvorenom podniku s ropovodmi za 12,4 miliardy USD konzorciu na čele s EIG Global Energy Partners so sídlom v USA.
      Koncom apríla korunný princ Muhammad bin Salmán uviedol, že Saudská Arábia, najväčší svetový vývozca ropy, rokuje o predaji 1 % v Aramco nemenovanej zahraničnej energetickej spoločnosti.
      Samotná spoločnosť Aramco skúma nové zdroje príjmov, pretože čelí tlaku na udržanie výplat vysokých dividend saudskoarabskej vláde, ktorá je jej najväčším akcionárom.
      V decembri 2019 predala Aramco časť zo svojich podielov na saudskoarabskej burze, čo jej vynieslo 29,4 miliardy USD.