Zisk BP sa v 1. kvartáli prepadol o dve tretiny

Čistý zisk BP sa v 1. kvartáli prepadol o dve tretiny. Dôvodom bol historický kolaps cien ropy spôsobený prepadom dopytu v dôsledku koronakrízy. Dlh britského koncernu sa výrazne zvýšil a BP varoval pred výnimočnou neistotou týkajúcou sa budúceho vývoja. Správu priniesla agentúra TASR.

      Upravený zisk bez započítania zmien hodnoty zásob, ktorý je používaný namiesto čistého zisku, padol za tri mesiace od januára do marca o 67 % na 800 miliónov USD (737,19 milióna eur) z 2,4 miliardy USD v rovnakom období vlani. Analytici počítali s 987 miliónmi USD. Celkové tržby klesli na 59,54 miliardy USD zo 67,41 miliardy USD.
      Dlh BP sa v 1. kvartáli zvýšil na 51,4 miliardy USD zo 45,1 miliardy USD pred rokom a pomer dlhu k celkovému imaniu vzrástol na 36,2 %, čo je výrazne nad cieľom držať tento pomer pod 30 %. Koncern mal na konci 1. štvrťroka likviditu 32 miliárd USD. Podobne ako konkurenti totiž zvýšil dlh, aby podporil hotovostné rezervy.
      BP podobne ako ďalšie firmy z odvetvia zareagoval na prepad cien ropy o 65 % výrazným skresaním nákladov. Koncern znížil svoj rozpočet na tento rok o 25 % na zhruba 12 miliárd USD a obmedzil ťažbu z bridlíc v USA.