Západná Európa dosiahla rekordy v predaji elektromobilov a hybridných áut

Rekordná hranica 500.000 predaných elektrických automobilov v Európe bola prekročená v novembri tohto roku. Spolu s hybridnými vozidlami bolo v roku 2020 predaných celkovo viac ako milión elektrifikovaných automobilov, čo je ďalší nový rekord. Uviedla to agentúra TASR na základe informácií belgickej TV stanice RTBF.

 

      RTBF upozornila na údaje spoločnosti Schmidt Automotive Research, podľa ktorých je takmer každé desiate vozidlo predané v Európe elektrifikované. V prípade čisto elektrických automobilov (pohon na batérie) by sa toto číslo mohlo ku koncu roka priblížiť k 600.000 predajom, čo znamená, že skoro každé 20. novozakúpené auto je elektrické.
      Tieto štatistiky sa však týkajú len západnej časti Európy. Spoločnosť Schmidt Automotive Research spresnila, že ide o údaje z celkovo 18 európskych krajín - 15 členských štátov EÚ z doby pred "veľkým rozšírením" v roku 2004, ako aj Nórsko, Švajčiarsko a Island, ktoré sú súčasťou Európskeho združenia voľného obchodu (EZVO).
      Podľa francúzskeho Národného združenia pre rozvoj elektrickej mobility (Avere-France) je rekordérom v tejto oblasti Nemecko, kde sa do konca septembra 2020 predalo 98.610 elektromobilov. Nasleduje Francúzsko (70.587) a potom Spojené kráľovstvo (66.611).