Venezuela očakáva iránske ropné tankery

Päť iránskych ropných tankerov sa blíži k Venezuele, ktorá má nedostatok pohonných hmôt, hoci má najväčšie ložiská ropy na svete. Irán tak ponúka režimu Nicolasa Madura v ťažkostiach niečo ako záchranné lano, píše denník The Wall Street Journal. Venezuelský minister obrany Vladimir Padrino v stredu uviedol, že iránske tankery po ich príchode do teritoriálnych vôd privíta venezuelská morská a letecká flotila, ktorá ich odprevadí do prístavu v situácii, keď sa v Karibskom mori pohybuje americká flotila, informuje agentúra AP. Správu priniesla agentúra ČTK.

 

Americké armádne plavidlá, vrátane torpédoborcov a iných bojových lodí, podľa amerických predstaviteľov dohliadajú v Karibskom mori na to, aby sa obchodníci s drogami nesnažili využiť vo svoj prospech koronakrízu.
 
Venezuela vníma prítomnosť americkej flotily ako hrozbu, aj keď USA neoznámili ani nenaznačili, že by sa chystali iránskym tankerom v ceste brániť. Venezuela aj Irán však čelia zo strany USA ekonomickým sankciám a podľa The Wall Street Journal Washington hľadá spôsob, ako iránske dodávky do Venezuely zastaviť.
 
Tankery by mali do Venezuely priplávať v najbližších dňoch. Dodávka má zmierniť nedostatok pohonných hmôt v krajine. Podľa veľvyslanca Venezuely v OSN by bol pokus o ich zastavenie v súčasnej pandemickej situácii zločinom proti ľudskosti.
 
Venezuela síce disponuje najväčšími ropnými ložiskami na svete, jej produkcia ropy ale v posledných dvoch desaťročiach prudko klesla. Na venezuelskom priemysle sa tiež podpísali nedávno uvalené sankcie USA, ktorými chce Washington zbaviť prezidenta Madura moci. USA rovnako ako takmer 60 ďalších krajín uznáva ako legitímneho venezuelského vodcu Madurova protivníka Juana Guaidóa.
 
Iránsky veľvyslanec vo Venezuele pri stretnutí s novinármi na ambasáde v Caracase zdôraznil, že vzťahy Venezuely a Iránu nikoho neohrozujú. Podľa agentúry AP predstavuje obchod s latinskoamerickou krajinou pre Irán nielen možnosť zaplniť vyprázdnenú štátnu pokladnicu, ale aj spôsob, ako vyvinúť tlak na Washington.