V Budapešti podpísali s ruským Gazpromom dlhodobú zmluvu o plyne pre Maďarsko

V Budapešti podpísali v pondelok ďalšiu dlhodobú zmluvu medzi Maďarskom a Ruskom o dodávke zemného plynu, informoval podľa agentúry MTI maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó. Šéf maďarskej diplomacie podotkol, že táto zmluva v terajších neistých časoch zaručuje Maďarsku energetickú bezpečnosť na nadchádzajúcich 15 rokov. Plyn z Ruska bude na základe dohody dodávaný od 1. októbra. Správu priniesla agentúra TASR.
      Maďarsko sa 30. augusta dohodlo s Ruskom na všetkých detailoch zmluvy, vyhlásil vtedy v Petrohrade Szijjártó po rokovaní s predsedom riadiaceho výboru Gazpromu Alexejom Millerom.
      Zmluva je dohodnutá na desať plus päť rokov, pričom počas týchto piatich rokov bude možné upraviť nakupovaný objem plynu. Celková hodnota kontraktu je podľa Szijjártóa odhadom 20 miliárd dolárov (17 miliárd eur). Plyn v ročnom objeme 4,5 miliardy kubických metrov bude dodávať ruská strana z väčšej časti z juhu prostredníctvom srbsko-maďarského interkonektora, ktorý začne fungovať 1. októbra, a časť smerom z Rakúska.
      Szijjártó v Petrohrade podčiarkol, že cena ruského zemného plynu je v novej dohode výrazne priaznivejšia než v teraz končiacej zmluve uzatvorenej v roku 1995, čo umožní maďarskej vláde urobiť ďalšie kroky v znižovaní režijných nákladov obyvateľstva.