USA vyzvali firmy, aby odstúpili z projektu plynovodu Severný prúd 2

Vláda USA vyzvala firmy, aby vystúpili z projektu plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2) a pohrozila novými sankciami. Informovala o tom agentúra TASR.

 

      "Ministerstvo zahraničných vecí potvrdzuje svoje varovanie, že každá firma, ktorá sa podieľa na plynovode Severný prúd 2 podstupuje riziko sankcií USA a mala by okamžite zastaviť prácu na plynovode," uviedol vo štvrtok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Dodal, že Washington sleduje snahy o dokončenie projektu a vyhodnocuje informácie o firmách, "ktoré sa na ňom zrejme podieľajú".
      Severný prúd 2 je podľa Blinkena "zlou dohodou pre Nemecko, pre Ukrajinu a našich stredo a východoeurópskych partnerov". "Ako dali jasne najavo viaceré americké vlády, tento plynovod je ruským geopolitickým projektom, ktorý má rozdeliť Európu a oslabiť európsku energetickú bezpečnosť." Blinken poukázal na sankcie proti projektu Severný prúd, ktoré americký Kongres schválil veľkou väčšinou. Zdôraznil, že administratíva prezidenta Joea Bidena tieto sankčné zákony presadí.
      USA doteraz uvalili pre Severný prúd 2 sankcie len proti ruskej firme KVT-RUS, ktorá prevádzkuje loď Fortuna kladúcu vedenie plynovodu. Tieto sankcie v januári ohlásila ešte administratíva bývalého prezidenta Donalda Trumpa.
      Vo februárovej správe ministerstva zahraničných vecí po zmene administratívy už pod vedením Blinkena sa neobjavili žiadne nové sankcie ani hrozby sankcií. Republikáni v Kongrese vyjadrili obavy, že Bidenova vláda nepostupuje dostatočne rozhodne proti dokončeniu plynovodu.