Transpetrol: Dodávky ruskej ropy do SR sa obnovia vo večerných hodinách

Ukrajinská prepravná spoločnosť Ukrtransnafta v stredu 22. mája 2019 písomne oznámila slovenskému prevádzkovateľovi ropovodu Družba spoločnosti Transpetrol, že dodávky ropy smerujúce na Slovensko budú obnovené v stredu vo večerných hodinách. Informovala o tom spoločnosť Transpetrol v spoločnom stanovisku spoločností Transpetrol a Slovnaft.

      "Na základe potvrdenia ukrajinského prepravcu Ukrtransnafta a maďarskej prepravnej spoločnosti MOL, že kvalita ropy smerujúca na slovensko-ukrajinskú hranicu vyhovuje všetkým štandardným kvalitatívnym parametrom vrátane organického chlóru, Transpetrol, a. s., ako jediný prevádzkovateľ slovenského ropovodného systému po súhlase o odobratí ropy od spoločnosti Slovnaft začne rafinérii, ako aj ďalším odberateľom prepravovať ropu," uvádza sa ďalej v stanovisku.
      Koncom apríla pozastavili v dôsledku kontaminácie dovoz ruskej ropy cez ropovod Družba Poľsko, Nemecko, Ukrajina a ďalšie krajiny. Problém vznikol, keď neidentifikovaný ruský výrobca kontaminoval ropu veľkým množstvom organických chloridov, ktoré sa zvyčajne používajú na zvýšenie produkcie ropy, ale musia sa odstrániť pred odoslaním ropy odberateľom, pretože môžu zničiť rafinérske zariadenia.